Puttanesca, czyli w "stylu pań lekkich obyczajów", to żartobliwa nazwa tego sosu na bazie pomidorów, który podaje się zwykle z makaronem penne.
Składniki:
Makaron Penne, oliwa, czosnek, płatki suszonej papryki, pomidory z
puszki (pokrojone, bez skórki), kapary, czarne oliwki, filety anchovis,
natka pietruszki, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu aby był al dente.
Rozgrzewamy oliwę na patelni, następnie dajemy na nią płatki papryki
oraz dwa, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po minucie dodajemy
pomidory i dusimy całość bez przykrycia przez około 15 minut, aż
większość wody odparuje z sosu, co jakiś czas mieszając. Kiedy sos
będzie gęsty dodajemy dużą łyżkę przepłukanych w wodzie kaparów, garść
pokrojonych oliwek, (mogą być w całości), oraz dwa, pokrojone w drobne
kawałki filety anchovis. Całość mieszamy i jeszcze chwilę dusimy.
Dodajemy natkę pietruszki oraz ewentualnie sól oraz pieprz do smaku. Na
końcu na patelnię dodajemy ugotowany makaron i delikatnie całość
mieszamy. Nakładamy na rozgrzane talerze i od razu podajemy. Dodatkowo
możemy gotowe danie posypać tartym parmezanem. Smacznego!
dałabym się namówić na te penne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy Tapenda
O matko, wygląda przepysznie! :)))) ja bez namowy bym zeżarła:D
OdpowiedzUsuń