Składniki:
Bulion warzywny lub drobiowy, mała główka kalafiora lub połowa dużego, śmietanka 18%, ziemniaki,
sól, pieprz, koperek do smaku.
Przygotowanie: Do gotującego się bulionu dodajemy wcześniej umyte i porwane na kawałki cząstki kalafiora i gotujemy aż staną się miękkie. Po 5-10 minutach odkąd kalafior zacznie się gotować dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaczki i całość gotujemy, aż warzywa staną się miękkie. Następnie prawie gotową zupę zabielamy śmietanką i przyprawiamy do smaku. Podaną na talerz zupę posypujemy świeżo posiekanym koperkiem i częstujemy kogoś bliskiego naszemu sercu ;)
W ten sposób przygotowaną zupę robi się na prawdę szybko i prosto. Najlepiej smakuje robiona z polskich kalafiorów, które można dostać w sklepach już od początku maja.
W ten sposób przygotowaną zupę robi się na prawdę szybko i prosto. Najlepiej smakuje robiona z polskich kalafiorów, które można dostać w sklepach już od początku maja.
Cudnie wyglada, na pewno jeszcze w tym tygodniu sobie przyrzadze :)zdjecie piekne!
OdpowiedzUsuńmmm kocham kalafiorową :) pycha!
OdpowiedzUsuńa gdzie marchewka która jest na zdjęciu? w przepisie ani słowa.....
OdpowiedzUsuń