czwartek, 10 maja 2012

Penne Puttanesca - włoska klasyka dla każdego.


Puttanesca, czyli w "stylu pań lekkich obyczajów", to żartobliwa nazwa tego sosu na bazie pomidorów, który podaje się zwykle z makaronem penne.


Składniki: Makaron Penne, oliwa,  czosnek, płatki suszonej papryki, pomidory z puszki (pokrojone, bez skórki), kapary, czarne oliwki, filety anchovis, natka pietruszki, sól, pieprz.

Przygotowanie: Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu aby był al dente. Rozgrzewamy oliwę na patelni, następnie dajemy na nią płatki papryki oraz dwa, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po minucie dodajemy pomidory i dusimy całość bez przykrycia przez około 15 minut, aż większość wody odparuje z sosu, co jakiś czas mieszając. Kiedy sos będzie gęsty dodajemy dużą łyżkę przepłukanych w wodzie kaparów, garść pokrojonych oliwek, (mogą być w całości), oraz dwa,  pokrojone w drobne kawałki filety anchovis. Całość mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Dodajemy natkę pietruszki oraz ewentualnie sól oraz pieprz do smaku. Na końcu na patelnię dodajemy ugotowany makaron i delikatnie całość mieszamy. Nakładamy na rozgrzane talerze i od razu podajemy. Dodatkowo możemy gotowe danie posypać tartym parmezanem. Smacznego!






2 komentarze:

  1. dałabym się namówić na te penne :)
    Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko, wygląda przepysznie! :)))) ja bez namowy bym zeżarła:D

    OdpowiedzUsuń