niedziela, 20 maja 2012

Zupa kalafiorowa pachnąca wiosną

Zupa kalafiorowa, to jedno z tych dań, które najlepiej smakuje na wiosnę, gdy zrobiona jest ze świeżych, polskich kalafiorów. To także zupa, której wstyd nie umieć zrobić. O tym, że jest banalna w wykonaniu dowiecie się z lektury poniższego przepisu.




Składniki: Bulion warzywny lub drobiowy, mała główka kalafiora lub połowa dużego, śmietanka 18%, ziemniaki, sól, pieprz, koperek do smaku.

Przygotowanie: Do gotującego się bulionu dodajemy wcześniej umyte i porwane na kawałki cząstki kalafiora i gotujemy aż staną się miękkie. Po 5-10 minutach odkąd kalafior zacznie się gotować dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaczki i całość gotujemy, aż warzywa staną się miękkie. Następnie prawie gotową zupę zabielamy śmietanką i przyprawiamy do smaku. Podaną na talerz zupę posypujemy świeżo posiekanym koperkiem i częstujemy kogoś bliskiego naszemu sercu ;)

W ten sposób przygotowaną zupę robi się na prawdę szybko i prosto. Najlepiej smakuje robiona z polskich kalafiorów, które można dostać w sklepach już od początku maja.






3 komentarze:

  1. Cudnie wyglada, na pewno jeszcze w tym tygodniu sobie przyrzadze :)zdjecie piekne!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm kocham kalafiorową :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. a gdzie marchewka która jest na zdjęciu? w przepisie ani słowa.....

    OdpowiedzUsuń